Na današnji dan

Bugarska izgubila izlaz na Sredozemno more (1919.)

Mirovni ugovor u francuskom gradiću imena Neuilly-sur-Seine, kojim je riješen status Bugarske nakon njenog poraza u Prvom svjetskom ratu, potpisan je 27. studenog 1919. godine. Naime, Bugarska je u tom ratu pripadala gubitničkoj strani, tj. Centralnim silama. Mirovnim ugovorom Bugarska je morala odstupiti neke teritorije koje je posjedovala prije rata, između ostalog Zapadnu Trakiju. Radilo se o strateški važnom području, koje je davalo Bugarskoj izlaz na Sredozemno more. Zapadnu Trakiju dobila je naknadno Grčka, a dio Istočne Turska, pa te dvije države imaju danas zajedničku granicu na Balkanu. Zapadnu Trakiju i izlaz na Sredozemno more držala je Bugarska od Drugog balkanskog rata, koji je trajao od 1912. do 1913. godine.

Bugarska je izgubila i teritorije na granici s Kraljevinom SHS (Caricin, Bosilegrad), kao i Strumicu (u današnjoj Makedoniji). Rumunjskoj je morala vratiti područje Južne Dobrudže, koje je osvojila u ratu. Mirovnim ugovorom Bugarska je morala smanjiti broj vojnih snaga i predati Antanti cijelu svoju flotu. Također bila je dužna platiti ratnu odštetu Sbiji (Kraljevini SHS), Rumunjskoj i Grčkoj.

Inače, gradić Neuilly-sur-Seine, u kojem je potpisan ugovor između Bugarske i pobjedničkih sila, nalazio se u neposrednoj blizini Pariza, a danas de facto čini jednu od pariških četvrti. S poraženim državama iz Prvog svjetskog rata potpisani su mirovni ugovori upravo u takvim manjim naseljima oko Pariza. Primjerice, s Mađarskom je potpisan ugovor u Trianonu, s Njemačkom u Versaillesu itd.

piše: Dražen Krajcar


Komentari