Na današnji dan

Bugarska i Rumunjska potpisale ugovor o pristupanju Europskoj uniji – 2005.

Bugarska je bila prva članica koja je koristila ćirilično pismo pa je njenim pristupanjem i to pismo postalo službenim u EU (uz dotadašnje latinično pismo i grčki alfabet).

Bugarska i Rumunjska potpisale su ugovor o pristupanju Europskoj uniji 25 travnja 2005. godine. Ugovor je potpisan u nekadašnjoj benediktinskoj opatiji Neumünster u Luksemburgu, a zatim su ga ratificirali parlamenti svih zemalja članica EU. Sukladno tome, od 1. siječnja 2007. godine Bugarska i Rumunjska postale su dijelom Europske unije, čime je broj njenih članica porastao s 25 na 27. Zanimljivo je da je Bugarska bila prva članica koja je koristila ćirilično pismo pa je njenim pristupanjem i to pismo postalo službenim u EU (uz dotadašnje latinično pismo i grčki alfabet).

Danas su Bugarska i Rumunjska zemlje s najnižim BDP-om po glavi stanovnika u Europskoj uniji. Dapače, Bugarska ima manji ukupni godišnji BDP čak i od Luksemburga, površinom i brojem stanovnika mnogostruko manje države. U slučaju Bugarske nepovoljan je podatak da ta država ima i najveći demografski pad stanovništva od svih država članica EU.

Komentari