Na današnji dan

Buffalo Bill – lovac na bizone i borac protiv indijanaca (1846.)

William Frederick Cody, čuven pod svojim nadimkom Buffalo Bill, rođen je 26. veljače 1846. godine u gradiću La Claire, u američkoj saveznoj državi Iowa. Postao je poznat kao neustrašivi poštanski jahač Pony expressa te kao izvidnik i vodič u unionističkoj vojsci za Američkog građanskog rata.

Legenda o njemu proširila se u doba izgradnje Pacifičke željeznice kroz Kansas, kad je djelovao kao plaćeni borac protiv indijanaca te profesionalni lovac na bizone, čijim je mesom opskrbljivao željezničke radnike. Upravo je kao lovac na bizone stekao svoj nadimak (američki bizon = buffalo). Prema legendi tijekom 18 mjeseci ubio je 4282 bizona te je uvelike zaslužan da su zamalo istrebljeni kao vrsta. A ekskluzivno pravo na nadimak dobio je pobijedivši u natjecanju drugog poznatog lovca, Williama Comstocka. Naime, njih su dvojica osam sati bjesomučno pucali po životinjama pri čemu je Cody ubio njih 68, a Comstock 48. Cody je u lovu na bizone rabio velikokalibarsku pušku Springfield M 1688, koju je od milja nazvao Lucretia Borgia.

Nakon toga služio je kao civilni izviđač za američku vojsku tijekom indijanskih ratova, zbog čega je 1872. odlikovan medaljom časti.

Svjetsku slavu stekao je organiziravši spektakularnu cirkusku družinu Wild West s kojom je 20 godina obilazio Ameriku i Europu. U cirkusu, koji je prikazivao kaubojske vještine, revolveraške dvoboje i borbe protiv Indijanca, nastupao je kao glavna zvijezda. Neko vrijeme u Wild Westu nastupao je i slavni poglavica Siouxa Bik Koji Sjedi. Cirkus je, između ostalog, gostovao u Londonu, gdje ga je posjetila kraljica Viktorija, te u Srbiji.

Dogodovštine, što stvarne što izmišljene, Buffalo Billa izlazile su u nastavcima u tadašnjim američkim i europskim novinama, a sam Cody napisao je nekoliko knjiga o svojim pustolovinama. O Buffalo Billu objavljen je veliki broj stripova te snimljeno nekoliko filmova i serija. Njegov lik uvelike je zaslužan za popularizaciju romantičnog mita o Divljem zapadu.


William Cody preminuo je u Denveru 1917. godine.

Piše: Dražen Krajcar.

Komentari