Na današnji dan

Budući hrvatski kralj pobijedio u Španjolskoj – 1710.

Karlova austrijsko-saveznička vojska, u kojoj je možda bilo i Hrvata, pobijedila je na današnji dan neprijatelje kod grada Zaragoze. Pobjeda je omogućila Austrijancima slobodan put prema Madridu, glavnom gradu Španjolske.

Malo kome je poznato da je otac hrvatske vladarice Marije Terezije bio u mladosti španjolski kralj. Naime, taj habsburški nadvojvoda imenom Karlo krunjen je u Barceloni za španjolskog kralja kao austrijski kandidat za tu funkciju. Bilo je to razdoblje Rata za španjolsko naslijeđe, kad su se Austrijanci i Francuzi borili oko toga čiji će kandidat zasjesti na prijestolje Španjolske. Spomenuti nadvojvoda Karlo bio je brat trenutnog cara Svetog Rimskog Carstva Josipa I., a francuski kandidat bio je unuk moćnog francuskog kralja Luja XIV., imenom Filip.

Austrijance su u tom ratu podržavali i Britanci i Nizozemci, što je bilo neobično, jer je Austrija bila katolička zemlja i obično je bila u neprijateljstvu s protestantskom Britanijom i Nizozemskom. Ipak, te su se zemlje ovaj put udružile kako bi se sve zajedno suprotstavile Francuskoj, tada najjačoj svjetskoj sili. Naime, nitko od saveznika nije želio da Francuska dobije i španjolsko prijestolje, jer bi time nastalo neviđeno veliko kolonijalno carstvo (Španjolci su vladali u to doba gotovo cijelom latinskom Amerikom).

Savezničkom austrijsko-britanskom vojskom zapovijedao je austrijski general grof Guido von Starhenberg, nećak onog slavnog Starhenberga koji je zaslužan za oslobođenje Beča od turske opsade (koji je navodno s tornja bečke katedrale sv. Stjepana promatrao tursku opsadu grada).

Karlova austrijsko-saveznička vojska, u kojoj je možda bilo i Hrvata, pobijedila je na današnji dan neprijatelje kod grada Zaragoze. Pobjeda je omogućila Austrijancima slobodan put prema Madridu, glavnom gradu Španjolske. Kralj Karlo uputio se tamo sa svojim pobjedničkim generalom Starhembergom i ušao u Madrid 28. rujna 1710. godine.


Komentari