Na današnji dan

Buduća japanska carica kći je predsjednika Međunarodnog suda u Haagu – 1963.

Krunska princeza Masako kći je japanskog diplomata i pravnika Hisashija Owade – prvog Japanca koji je ikada postao predsjednik Međunarodnog suda u Haagu. 

Dana 9. prosinca 1963. godine rođena je japanska krunska princeza Masako. Ona bi u budućnosti trebala postati japanska carica, jer je njen suprug prijestolonasljednik koji bi trebao naslijediti sadašnjeg cara Akihita. Krunski princ zove se Naruhito i trebao bi u budućnosti postati 126. po redu japanski car po tradicionalnom brojanju, osim ako ne umre prije svog oca.

Krunska princeza Masako kći je uglednog japanskog diplomata i pravnika Hisashija Owade. Zanimljivo je da je Owada sve do 2012. godine bio predsjednik Međunarodnog suda u Haagu. Doktorirao je na Cambridgeu, a predavao je pravo na Harvardu i mnogim drugim uglednim sveučilištima. Jedno je vrijeme bio i privatni tajnik japanskog premijera, a zatim i japanski ambasador pri UN-u. Kao takav, dva je puta bio predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a. Bio je i prvi Japanac koji je ikada postao predsjednik Međunarodnog suda.

Masako je također trebala ostvariti diplomatsku karijeru. Međutim, u dobi od 22 godine upoznala je princa Naruhita. Zanimljivo je da je navodno čak dva puta odbila njegovu prošnju, jer bi time trebala odustati od karijere i uvelike izgubiti osobnu slobodu djelovanja. Ipak, 1992. godine prihvatila je prošnju i udala se za princa Naruhita sljedeće godine. Time je dobila naslov Njezine Carske Visosti i krunske princeze, no izgleda da joj život u sklopu ceremonijalnih obaveza carske obitelji nije odgovarao. Pretpostavlja se da je čak patila od kliničke depresije.


Komentari