Na današnji dan

Budim oslobođen od Osmanlija nakon 145 godina (1686.)

Dana 2. rujna 1686. oslobođen je Budim od Osmanlija nakon 145 godina provedenih pod njihovom vlasti. Budim je bio prijestolnica Ugarskog Kraljevstva još od srednjeg vijeka, a pod vlast Osmanlija pao je 1541. godine, sa znatnim dijelom Ugarske.

Tijekom osmanske vlasti bio je Budim glavni grad Budimskog ejaleta, velike upravne jedinice kojoj je na čelu bio beglerbeg. U vrijeme osmanske vlasti grad je stagnirao. Osmanlije su veliku ugarsku kraljevsku palaču u pustili da propada, a kasnije ju pretvorili u skladište baruta, koje je eksplodiralo tijekom bitke 1686. godine. 

Do bitke je došlo nakon poznatog osmanskog poraza pod Bečom 1683. godine, u sklopu Velikog turskog rata (poznat i kao Rat Svete lige) kad su se udružene kršćanske snage Svetog Rimskog Carstva, Papinske Države, Poljsko-Litavske Unije i Mletačke Republike (kasnije im se priključila i Rusija) započele veliku invaziju na teritorij pod osmanskom okupacijom. 

Predvodnici habsburške vojske pri opsadi Budima bili su vojvoda Karlo od Lotaringije, markgrof Ludvig Vilim od Badena i austrijski grof Ernst Rüdiger von Starhemberg. U borbama je sudjelovao i kasniji hrvatski ban grof Adam Batthyány. Iako je kršćanska vojska bila višestruko brojnija, oslobođenje Budima izvedeno je tek iz drugog pokušaja, i to nakon velikih napora i gubitaka (procjenjuje se da su kršćani izgubili između 24.000 i 30.000 vojnika).

Nakon pada grada izveli su masakar muslimanskog i židovskog stanovništva te pljačkali njihovu imovinu. Jedan od Habsburških liječnika zapisao je: “Čak ni djeca u majčinim utrobama nisu bila pošteđena. Sva su poslana u smrt. To što se ovdje dogodilo užasnulo me. Ljudi su se pokazali okrutniji jedni prema drugima nego zvijeri.”


Piše: Boris Blažina

Komentari