Na današnji dan

Britanski princ koji je postao nacist i SA-Obergruppenführer -1954.

Festkonzert anläßlich der Eröffnung des Deutsch-Polnischen Instituts an der Lessinghochschule im Marmorsaal des Zoos. Von links: Polnischer Botschafter Exc. Dr. Lipski, Herzog von Sachsen-Coburg-Gotha, Reichsminister Dr. Josef Goebbels. Hs. 7275-35, 26. Februar 1935 [Herausgabedatum]

Princ Charles Edward bio je unuk britanske kraljice Viktorije, a rođen je u Engleskoj.

Dana 6. ožujka 1954. godine umro je Charles Edward od Sachsen-Coburg-Gothe, nekadašnji britanski princ koji je postao nacist i SA-Gruppenführer. Bio je unuk kraljice Viktorije, a pripadao je dinastiji koja i danas vlada u Velikoj Britaniji (britanska kraljica Elizabeta II. pripada dinastiji Sachsen-Coburg-Gotha, premda je ime te dinastije umjetno promijenjeno u Windsor zbog antinjemačkog raspoloženja za vrijeme Prvog svjetskog rata).

Charles Edward rođen je u Engleskoj 1884. godine, u doba kad je tom državom vladala njegova baka kraljica Viktorija. Već od rođenja je Charles Edward bio britanski princ, a odmah je od prerano preminulog oca naslijedio i titulu vojvode od Albanyja, kreiranu u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva.

Stjecajem okolnosti, princ Charles Edward naslijedio je 1900. godine prijestolje njemačke državice zvane Vojvodstvo Sachsen-Coburg-Gotha, upravo one po kojoj je ime dobila britanska kraljevska dinastija. Radilo se o maloj državi, površine 1.977 četvornih kilometara (današnji Luksemburg je veći, s 2.586 četvornih kilometara). Zanimljivo je da je Charles Edward u trenutku kad je postao vladar imao samo 16 godina.

Novopečeni suvereni vojvoda Charles Edward doista se preselio u Njemačku, gdje se nalazila njegova država. Dobio je rezidenciju u tvrđavi Coburg, koja se danas nalazi na području sjeverne Bavarske. Njemački car Vilim II. (njem. Kaiser Wilhelm II), koji je također bio unuk kraljice Viktorije, uvelike se osobno angažirao oko daljnjeg odgoja i obrazovanja mladog Charlesa Edwarda.


Problemi između Charlesa Edwarda i Velike Britanije nastali su tijekom Prvog svjetskog rata. Naime, Charles Edward je stao na njemačku stranu, a protiv Velike Britanije. Britanski kralj George V. oduzeo mu je titulu britanskog princa, kao i titulu vojvode od Albanyja, a svojoj je dinastiji promijenio ime iz Sachsen-Coburg-Gotha u Windsor. Nakon rata u Njemačkoj su ukinute nekadašnje male suverene države, a time i Vojvodstvo Sachsen-Coburg-Gotha, no Charles Edward i dalje je nastavio živjeti u toj zemlji.

Nakon dolaska nacista na vlast u Njemačkoj postao je Charles Edward jednim od Hitlerovih omiljenih pripadnika kraljevskih dinastija. Zanimljivo je da se Charles Edward učlanio u Hitlerovu stranku NSDAP, a postao je u nacističkoj organizaciji SA (Sturmabteilung) čak i Obergruppenführerom. Njegovi sinovi borili su se u ratu kao pripadnici Wehrmachta. Nakon rata pobjedničke sile bile su prilično oštre prema Charlesu Edwardu. Ostao je gotovo bez sve imovine, a umro je na današnji dan 1954. godine u svom stanu u Coburgu u 70. godini života.

Komentari