Na današnji dan

Britanski princ koji je postao kraljem u Njemačkoj – 1771.

Ernest August bio je sin britanskog kralja Georgea III. i stric kraljice Viktorije. Postojale su čak i optužbe da je on namjeravao ukloniti Viktoriju i sam postati kraljem Velike Britanije.

Dana 5. lipnja 1771. rođen je neobični britanski princ Ernest August, koji je kasnije postao kraljem njemačke države Hannover. Naime, dinastija Hannover vladala je Velikom Britanijom još od 1714. godine, kad je na prijestolje došao George I., izvorno njemački knez izbornik od Hannovera (on je britansko prijestolje naslijedio po svojoj majci). Dinastija Hannover vladala je Velikom Britanijom i Hannoverom paralelno tijekom dugog vremena (tzv. personalna unija), a 1814. godine Hannover je uzvišen na rang kraljevstva. Čak su tri britanska kralja zaredom bili ujedno i kraljevi Hannovera (George III., George IV. Vilim IV.).

Međutim, kad je u Velikoj Britaniji došla na prijestolje kraljica Viktorija, personalna unija s Hannoverom je raskinuta. Naime, u Hannoveru je nasljeđivanje prijestolja bilo regulirano tzv. salijskim zakonom, prema kojem žena nije mogla naslijediti prijestolje. Zbog toga je kraljem Hannovera postao njen najbliži muški rođak – spomenuti Ernest August.

Ernest August izvorno je rođen kao britanski princ, sin kralja Georga III. od Velike Britanije. Ernest August dobio je u Engleskoj titulu vojvode od Cumberlanda (engl. Duke of Cumberland). Kraljici Viktoriji bio je on stric tj. očev brat. Postojale su čak i optužbe da je on namjeravao ukloniti Viktoriju i sam postati kraljem Velike Britanije. Naime, Ernest August bio je prilično vatrene naravi, a na licu je imao ožiljak od sablje koji je zaradio u mladosti na bojištu. U ratnim operacijama izgubio je i vid na lijevom oku. Bio je svojedobno optužen i za preljub te za ubojstvo svog sluge. Jednom je prilikom navodno rekao da su ga protivnici optužili za kršenje svih deset Božjih zapovijedi.

Izgleda da nema stvarnih dokaza da je Ernest August doista namjeravao istisnuti svoju nećakinju Viktoriju s prijestolja u Velikoj Britaniji. U svakom slučaju, on je dobio vlastito prijestolje kad je postao kralj Hannovera. Radilo se o nemaloj državi u sjevernoj Njemačkoj, koja je obuhvaćala i poznati sveučilišni grad Göttingen. Nasljednik kralja Ernesta Augusta današnji je princ od Hannovera – Ernest August V. – koji je oženjen poznatom princezom Caroline od Monaka.


Komentari