Na današnji dan

Britanski princ koji je bio posljednji kralj Hannovera – 1819.

Kraljevstvo Hannover obuhvaćalo je oko 38.500 četvornih kilometara u sjevernoj Njemačkoj, a imalo je oko dva milijuna stanovnika.

Dana 27. svibnja 1819. godine rođen je Georg V., posljednji kralj Hannovera. Rodio se kao britanski princ jer je u to vrijeme Velikom Britanijom vladala dinastija Hannover. Prijestolja Hannovera i Velike Britanije bila su u personalnoj uniji sve do 1837. godine i stupanja kraljice Viktorije na britansko prijestolje. Tada, naime, po salijskom zakonu nasljeđivanja Viktorija kao žena nije mogla naslijediti prijestolje Hannovera, pa je ono pripalo njenom stricu Ernestu Augustu, koji je bio spomenutom Georgu V. otac.

Ernest August je u trenutku sinovog rođenja bio još uvijek samo britanski princ, s titulom vojvode od Cumberlanda i Teviotdalea. Istu je britansku titulu naslijedio Georg V. u trenutku očeve smrti, zajedno s vladarskom titulom kralja Hannovera. Kraljevstvo Hannover obuhvaćalo je oko 38.500 četvornih kilometara u sjevernoj Njemačkoj, a imalo je oko dva milijuna stanovnika. U Austro-pruskom ratu 1866. godine Georg V. stao je na stranu Austrije, što se pokazalo kobnim za njega. Kraljevina Pruska okupirala je Hannover i svrgnula ga s prijestolja. Ostatak života proveo je u izgnanstvu, velikim dijelom u dvorcu Cumberland kod austrijskog grada Gmundena. Preminuo je u Parizu 1878. godine.

Komentari