Na današnji dan

Britanski princ koji je bio izbačen iz reda nasljeđivanja prijestolja zbog ženidbe katolkinjom – 1942.

Tek je 2015. godine stupio na snagu u Velikoj Britaniji novi zakon kojim je dijelom ukinuta diskriminacija prema katolicizmu u kraljevskoj obitelji.

Dana 4. srpnja 1942. godine rođen je princ Michael od Kenta, pripadnik britanske kraljevske obitelji koji se oženio katolkinjom, čime je izbačen iz reda nasljeđivanja prijestolja. Naime, prema zakonu iz 1701. godine pripadnici britanske kraljevske obitelji koji prijeđu na katoličanstvo ili uđu u brak s osobom koja je katoličke vjeroispovijesti, bili su automatski isključeni iz reda nasljeđivanja prijestolja tj. nisu mogli postati britanskim vladarima.

Tek je 2015. godine stupio na snagu u Velikoj Britaniji novi zakon kojim je dijelom ukinuta diskriminacija prema katolicizmu u kraljevskoj obitelji. Naime, prema novom zakonu prijestolje mogu naslijediti i osobe u braku s osobom katoličke vjere, ali samo ako same nisu katolici. Princ Michael od Kenta time je vraćen u red nasljeđivanja jer, premda je oženjen katolkinjom, osobno je pripadnik Anglikanske Crkve.

Supruga princa Michaela od Kenta zove se Marie Christine, a rođena je kao barunica von Reibnitz. Zanimljivo je da je ona njemačkog podrijetla, a otac joj je bio barun Günther Hubertus von Reibnitz, nekadašnji pripadnik SS-a koji se još u vrijeme Drugog svjetskog rata udaljio od te zločinačke organizacije.


Komentari