Na današnji dan

Britanski premijer koji je na položaju proveo samo 211 dana – 1923.

Britanski premijer Andrew Bonar Law rođen je na području današnje Kanade. Imao je neobičnu sudbinu da mu je dijagnosticirana neizlječiva bolest ubrzo nakon što je postao premijer. Naime, otkriveno je da ima rak jednjaka.

Dana 30. listopada 1923. godine umro je jedini premijer Ujedinjenog Kraljevstva koji nije rođen u Velikoj Britaniji. Zvao se Andrew Bonar Law, a rođen je na području današnje Kanade, u gradiću Kingstonu (danas Rexton). U vrijeme njegovog rođenja taj dio današnje Kanade zvao se New Brunswick i bio je britanska kolonija. Premijerov otac bio je protestantski svećenik imenom James Law. Premijer je dobio neobično osobno ime Andrew Bonar po jednom uglednom svećeniku te protestanske denominacije (potrebno je primijetiti da je tom svećeniku Bonar bilo prezime, a ne osobno ime).

U odrasloj dobi Andrew Bonar Law koristio je ime A. Bonar Law, a prijatelji i javnost većinom su ga poznavali po imenu Bonar, a ne Andrew. Nakon ulaska u politiku, Bonar je postao jedan od šefova britanske Konzervativne stranke 1911. godine, a dobio je i naslov vođa opozicije (to je u Velikoj Britaniji službena pozicija, koja označava šefa tzv. vlade u sjeni). 

Kad je Konzervativna stranka 1922. godine došla na vlast, Bonar Law postao je britanski premijer. Time je naslijedio poznatog Davida Lloyda Georgea koji je vodio zemlju tijekom Prvog svjetskog rata i tijekom sklapanja mirovnog ugovora s poraženom Njemačkom u Versaillesu.


Bonar Law imao je neobičnu sudbinu da mu je dijagnosticirana neizlječiva bolest ubrzo nakon što je postao premijer. Naime, otkriveno je da ima rak jednjaka. Budući da zbog bolesti više nije mogao govoriti u parlamentu, dao je ostavku. Na premijerskoj poziciji proveo je time samo 211 dana, najkraće od bilo kojeg britanskog premijera u 20. stoljeću. Umro je nekoliko mjeseci nakon silaska s premijerskog položaja.

Komentari