Na današnji dan

Britanski premijer Balfour – autor deklaracije kojom je cionistima obećana Palestina – 1848.

Zanimljivo je da je Balfour na mjestu britanskog premijera neposredno naslijedio vlastitog ujaka, Roberta Cecila, markiza od Salisburyja.

Dana 25. srpnja 1848. godine rođen je Arthur Balfour, političar koji je postao britanskim premijerom početkom 20. stoljeća. Balfour je potjecao iz bogate škotske obitelji. U dobi od 21 godine naslijedio je veliko bogatstvo, tako da je postao jednim od najbogatijih mladih ljudi u Velikoj Britaniji. Da stvar bude bolja, Balfourov je ujak (majčin brat) bio britanski premijer Robert Cecil, markiz od Salisburyja.

Arthur Balfour postao je zastupnik u britanskom parlamentu 1874. godine, a za svog spomenutog ujaka, markiza od Salisburyja, vršio je parlamentarnu službu privatnog tajnika. Godine 1887. imenovao ga je ujak glavnim tajnikom za Irsku.

Zanimljivo je da je Balfour neposredno naslijedio svog ujaka na mjestu britanskog premijera. Naime, kad je markiz od Salisburyja dao ostavku 1902. godine, položaj premijera dobio je Balfour. Kao premijer postao je poznat po tzv. Balfourovoj deklaraciji u kojoj je lordu Rothschildu zajamčio da će se Židovima odobriti dodjeljivanje Palestine.

Balfour je 1922. godine dobio visoku aristokratsku titulu Earl of Balfour (hrv. grof od Balfoura), što mu je davalo pravo na oslovljavanje s lord Balfour. Umro je 1930. godine u Engleskoj, u 82. godini života.


Komentari