Na današnji dan

Britanski nuklearni test Totem 1 u Australiji (1953.)

Dana 15. listopada 1953. godine izveden je britanski nuklearni test Totem 1 u južnoj Australiji. Radilo se o detonaciji nuklearne bombe snage od oko 10 kilotona (nešto manje od bomba bačene na Hirošimu 1945. godine). Test Totem 1 bio je ukupno drugi po redu britanski nuklearni test. Naime, prethodna je nuklearna eksplozija izvedena godinu dana ranije pod nazivom Operacija uragan (engl. Operation Hurricane).

Za razliku od testa Operacije uragan, koji je izveden uz obalu Australije (kod otočja Montebello), test Totem 1 izveden je duboko u australskom kopnu. Zbog toga je australska vlada tražila od Britanaca još više pojedinosti o testiranju nego kod prethodnog testa uz obalu. Napomenimo, Australija u to doba nije bila britanska kolonija, nego nezavisna država.

Test Totem 1 izveden je na području nazvanom Emu Field, na području australske savezne države zvane Južna Australija. Točno mjesto eksplozije nalazilo se u Velikoj Viktorijinoj pustinji, oko 500 kilometara od grada Adelaidea i oko 560 kilometara od grada Alice Springs. Premda se radilo o pustinjskom i nenaseljenom teritoriju, postoje optužbe da je jedna skupina australskih Aboridžina bila zahvaćena radioaktivnim tvarima koje su nastale kao posljedica eksplozije.

Komentari