Na današnji dan

Britanski fašistički vođa Sir Oswald Mosley – 1980.

Sir Oswald Mosley pripadao je britanskoj aristokraciji. Preminuo je na današnji dan pokraj Pariza, gdje je posjedovao mali dvorac.

Dana 3. prosinca 1980. godine umro je britanski fašist sir Oswald Mosley. Bio je osnivač i vođa Britanske unije fašista (engl. British Union of Fascists – BUF), a tijekom karijere povezao se s Benitom Mussolinijem i Adolfom Hitlerom. Tijekom Drugog svjetskog rata čak je bio i pritvoren, a Britanskoj uniji fašista bilo je zabranjeno djelovanje.

Sir Oswald Mosley pripadao je britanskoj aristokraciji, a od oca je naslijedio titulu baruneta (britanski naziv za nasljedne vitezove). Zanimljivo je da se Mosley u mladosti oženio kćerju vrlo uglednog potkralja Indije lorda Curzona, koja se zvala Lady Cynthia Curzon, a preminula je već 1933. godine, u dobi od samo 34 godine. Sir Oswald zatim se oženio kontroverznom Dianom Mitford, jednom od šest sestara Mitford. Ona je bila oko 14 godina mlađa od njega, a vjenčali su se u nacističkoj Njemačkoj, u domu Josepha Goebbelsa (gost na tom vjenčanju bio je Adolf Hitler).

Nakon Drugog svjetskog rata sir Oswald Mosley boravio je većinom izvan Velike Britanije. Preminuo je na današnji dan pokraj Pariza, u mjestu Orsayu gdje je posjedovao mali dvorac. U trenutku smrti već je bio u 85. godini života.


Komentari