Na današnji dan

Britanske trupe napustile su Maldive (1976.)

Maldivi se sastoje od 1190 otoka u Indijskom oceanu. Malo se zna o naseljavanju tog otočja. Poznato je da je u 12. stoljeću provedena islamizacija, a da su prije toga vladali hinduizam i budizam. Arheološka iskopavanja dokazala su postojanje kulta Sunca i gradnju zigurata. Otočke legende pričaju o naseljavanju sa sjevera i fantastičnim pomorcima i zvjezdoznancima. Maldivi su zbog odličnog položaja zasigurno odavno bili trgovačka postaja u Indijskom oceanu.

Nakon islamizacije Maldive su posjećivali arapski putopisci te su zapisali kako na čelu sultanata smiju biti u žene, što je u arapskom svijetu inače bilo nemoguće. Žene su bile gotovo ravnopravne muškarcima te se nisu pokrivale. Tako barem svjedoči slavni putopisac Ibn Battuta kad je posjetio Maldive 1343. godine. I danas žene imaju veliku ulogu u političkom životu Maldiva.

Prvi Europljani stigli su sredinom 16. stoljeća. Portugalci su pokušali pokrstiti stanovništvo, ali je pružen žestok otpor. Čak su uspjeli istjerati Portugalce. Nakon stotinjak godina Nizozemci su pretvorili Maldive u svoj protektorat, ali se nisu miješali u lokalnu politiku. Zatim su Nizozemci morali predati Šri Lanku i Maldive Britancima. Oni su 1887. sklopili ugovor o vanjskoj politici i obrani te su imali vrlo slab utjecaj na život Maldiva.

Maldivi su donijeli prvi demokratski ustav 1932. godine. U  Drugom svjetskom ratu Britanci su na otoku Gan izgradili zračnu luku. Na tom mjestu nalazila se prapovijesna građevina koju su prenijeli na drugo mjesto. Godine 1953. proglašena je republika, a nakon samo osam mjeseci ponovno je uveden sultanat.


Već 1965. Maldivi su ostvarili potpunu neovisnost i postaju punopravni član Ujedinjenih naroda. Nakon tri godine donesen je novi ustav i ponovno je uspostavljena republika te su istupili iz Commonwealtha. Posljednje britanske trupe napustile su Maldive na današnji dan 1976. godine. U narednim desetljećima na Maldivima su se odvile velike političke promjene, od diktature preko puča i demonstracija do demokracije.

Piše: Marsela Alić

Komentari