Na današnji dan

Britanska kraljica Šarlota iz njemačke dinastije Mecklenburg-Strelitz – 1744.

Šarlota je bila britanska kraljica tijekom čak 57 godina tj. od 1761. do 1818. godine, čime nadmašuje sve druge supruge britanskih kraljeva u povijesti.

Dana 19. svibnja 1744. godine rođena je britanska kraljica Šarlota, supruga kralja Georgea III. (za vrijeme kojeg je SAD izborio nezavisnost od Velike Britanije). Kraljica Šarlota bila je njemačkog podrijetla, pripadnica dinastije Mecklenburg-Strelitz. Ta je dinastija imala posjede na području sjeverne Njemačke, otprilike na pola puta između Berlina i Baltičkog mora. Šarlotin otac posjedovao je razmjerno malen teritorij, pa su Britanci znali ismijavati Šarlotino podrijetlo.

Udajom za britanskog kralja Šarloti je jako porastao značaj. U doba kad je ona bila kraljica postala je Velika Britanija vodećom svjetskom pomorskom silom. Britanski kolonijalni imperij protezao se od Indije do Sjeverne Amerike. Doduše, Velika Britanija izgubila je u doba Šarlote 13 kolonija u Američkom ratu za nezavisnost, kad je od njih nastao SAD.

Šarlota je bila britanska kraljica tijekom čak 57 godina tj. od 1761. do 1818. godine. Time Šarlota nadmašuje sve druge supruge britanskih kraljeva u povijesti. Zanimljivo je da je od 1814. bila čak i kraljica Hannovera (to njemačko kraljevstvo bilo je u personalnoj uniji s Velikom Britanijom).


Znamenita Buckinghamska palača trebala je isprva biti namijenjena upravo kraljici Šarloti (za nju je tu palaču kupio kralj George III. od nasljednika vojvode od Buckinghama). Kralj i kraljica ugostili su u Londonu u svoje vrijeme i mladog Mozarta koji je kao čudo od djeteta putovao Europom.

Zanimljivo je da se po kraljici Šarloti zove poznata biljka Strelitzia reginae, s raskošnim cvjetovima (dakako, ime Strelitzia dolazi od Šarlotine dinastije Mecklenburg-Strelitz). Po njoj se zove i grad Charlotte u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini.

Šarlota je tijekom dužeg vremenskog razdoblja bila kraljica usporedno s poznatom Marijom Antoanetom u Francuskoj. Njih dvije čak su se dopisivale i imale razvijen odnos. Francuska revolucija i svrgavanje kraljevske obitelji u Francuskoj navodno su izrazito uznemirili kraljicu Šarlotu. Premda je bila 11 godina starija od Marije Antoanete, nadživjela ju je za čak 25 godina (Marija Antoaneta smaknuta je u dobi od samo 37 godina).

Komentari