Na današnji dan

Britanska kraljica podrijetlom iz Transilvanije – 1867.

Njena baka bila je mađarska grofica Claudine Rhédey de Kis-Rhéde. Ta je grofica rođena u Transilvaniji u obitelji Rhédey, koja vuče plemićko podrijetlo još iz srednjeg vijeka.

Dana 26. svibnja 1867. godine rođena je poznata britanska kraljica Marija – baka današnje kraljice Elizabete II. (Marija je bila majka Elizabetinog oca – kralja Georgea VI.). Za kraljicu Mariju osobito je zanimljivo da je bila mađarskog podrijetla. Naime, njena baka bila je mađarska grofica Claudine Rhédey de Kis-Rhéde. Ta je grofica rođena u Transilvaniji (Erdelju) u obitelji Rhédey, koja vuče plemićko podrijetlo još iz srednjeg vijeka.

Marija se s 26 godina udala za budućeg kralja Georgea V., koji je u trenutku vjenčanja bio samo princ (Velikom Britanijom vladala je još uvijek njegova baka – poznata kraljica Viktorija). Vjenčanje je bilo raskošno i prisustvovala mu je osobno kraljica Viktorija, kao i njihov rođak – ruski carević Nikolaj (poznat kasnije kao posljednji vladajući ruski car Nikolaj II. kojeg su sovjeti ubili nakon Oktobarske revolucije).

George i Marija postali su 1910. godine konačno kralj i kraljica Velike Britanije. Dapače, sljedeće godine njih su dvoje okrunjeni u Delhiju za cara i caricu Indije, prilikom čega su organizirane veličanstvene svečanosti. Naime, krunidba u Indiji obavljena je pomoću skupocjene indijske carske krune koja je sadržavala 6,170 dijamanata. Ceremonijama je prisustvovalo oko pola milijuna ljudi.

Po kraljici Mariji dobili su ime ogromni prekooceanski brodovi RMS Queen Mary i RMS Queen Mary 2 (danas najveći prekooceanski brod). Nakon što joj je suprug kralj umro, Marija je kao udovica (kraljica-majka) poživjela još dugi niz godina, tako da je čak bila živa u trenutku kad je njena unuka Elizabeta II. postala britanskom kraljicom.


Komentari