Na današnji dan

Britanska kraljica Elizabeta II. nije rođena u kraljevskoj palači – 1926.

Elizabeta je rođena na davne 1926. godine u jednoj kući u londonskoj četvrti Mayfair. Ta je kuća pripadala njenom djedu – škotskom earlu (grofu) imena Claude Bowes-Lyon.

Dana 21. travnja 1926. godine rođena je britanska kraljica Elizabeta II. Osim što je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, ona je i kraljica Kanade, kraljica Australije, kraljica Novog Zelanda, kraljica Jamajke i šef države u još 12 nezavisnih zemalja. Zanimljivo je da službeni kraljičin rođendan, koji je obično nacionalni praznik, ne pada na datum njenog pravog rođendana, dapače različit je u različitim zemljama Commonwealtha. Elizabeta je rođena u kući svog djeda – škotskog earla (grofa) i vlasnika poznatog dvorca Glamis u Škotskoj (gdje je po Shakespeareu živio i Macbeth).

Elizabetu su od djetinjstva unutar obitelji od milja zvali Lilibet. Njena guvernanta opisala ju je kao urednu i odgovornu djevojčicu koja je voljela pse i konje. Kraljicom je postala kad joj je bilo 25 godina i 2015. godine postala je najdugovječniji britanski vladar prestignuvši kraljicu Viktoriju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Elizabeta se u vojsci školovala kao vozačica i mehaničarka. Od različitih pasmina pasa osobito voli velške Corgije, kojih ima nekoliko.


Komentari