Na današnji dan

Britanska bombarderska Operacija Hidra protiv njemačkog V-oružja – 1943.

Istraživački centar Peenemünde, na kojem su razvijane balističke rakete V-2, nalazio se uz njemačku obalu Baltičkog mora, oko 180 kilometara sjeverno od Berlina i oko 40 kilometara od današnje njemačke granice s Poljskom. Britanci su ga napali pomoću čak 596 teških bombardera.

Dana 17. kolovoza 1943. godine poletjeli s britanski bombarderi na Operaciju Hidra, usmjerenu protiv njemačkog V-oružja. Upotrijebljeno je čak 596 teških bombardera, od čega 324 tipa Avro Lancaster (raspona krila od oko 31 metra), 218 tipa Handley Page Halifax (raspona krila od oko 32 metra) i 54 tipa Short Stirling (raspona krila od oko 30 metara). Cilj bombardiranja bio je njemački istraživački centar Peenemünde, na kojem su u to vrijeme razvijana specijalna V-oružja. Primjerice, oružje V-2 bile su balističke rakete pokretane tekućim gorivom, s maksimalnim dometom od nekoliko stotina kilometara, koje su doista upotrijebljene za napad na Veliku Britaniju.

Istraživački centar Peenemünde nalazio se uz njemačku obalu Baltičkog mora, oko 180 kilometara sjeverno od Berlina i oko 40 kilometara od današnje njemačke granice s Poljskom. Spomenuti golemi broj bombardera na cilj je bio usmjeravan pomoću jednog glavnog bombardera (engl. master bomber), koji je označavao ciljeve. Zapovjednik glavnog bombardera tijekom Operacije Hidra bio je britanski zrakoplovni časnik John Searby. Bombardiranje je bilo samo dijelom uspješno. Naime, premda je učinjena šteta izazvala odlaganje razvoja V-2 raketa za šest do osam tjedana, cijena za to bila je izrazito velika (poginulo je čak 215 britanskih zrakoplovaca, a izgubljeno je 40 teških bombardera). Pri napadu su poginula dva njemačka raketna znanstvenika koja su radila na razvoju raketa V-2. Nažalost, poginulo je na tlu čak oko 700 civila, većinom poljskog podrijetla.

Komentari