Na današnji dan

Britanci testirali prvu nuklearnu bombu (1952.)

Dana 3. listopada 1952. godine Ujedinja Kraljevina izvela je svoj prvi nuklearni test u povijesti. Postala je time treća nuklearna sila na svijetu, jer su prije nje atomsko oružje razvili su samo SAD i SSSR. Zanimljivo je da su Britanci odlučili svoju bombu testirati u dalekoj Australiji. Potrebno je naglasiti da Australija u to doba više nije bila britanska kolonija, premda je britanska kraljica Elizabeta II. bila i australska kraljica. 

Premda Australija u to doba formalno nije bila mnogo više vezana uz Ujedinjenu Kraljevinu nego što je danas, ipak su Australci dopustili Britancima testiranje nuklearnog oružja na svom teritoriju. Test je izvršen na otočju Montebello, koje se nalazi manje od 100 kilometara od sjeverozapadne australske obale. Riječ je o lokaciji koja je sa suprotne strane australskog kontinenta od najvećih gradova – Sydneyja i Melbournea.

Britanska bomba sadržavala je oko 7 kilograma plutonija i proizvela je eksploziju snage iznad 25 kilotona. Bomba je detonirana u jednoj laguni na spomenutom otočju Montebello, i to tako da su je stavili u stari ratni brod, fregatu HMS Plym. Eksplozija je potpuno raznijela brod, a smisao takvog testiranja bio je navodno u tome da se vidi što bi se dogodilo kad bi netko pokušao brodom prokrijumčariti nuklearnu bombu (što je navodno brinulo Britance).

Komentari