Na današnji dan

Britanci oteli jug Afrike Nizozemcima (1806.)

Britansko osvajanje Kaapstada na jugu Afrike dovršeno je 18. siječnja 1806. godine. Kaapstad su Britanci oteli Nizozemcima i preimenovali ga u Cape Town, a tamošnju nizozemsku koloniju imena Kaapkolonie preimenovali su u Cape Colony. Riječ je o području na krajnjem jugu Afrike, kojim su Nizozemci vladali još od 1652. godine, no budući da su Nizozemci pali pod utjecaj Napoleona Bonapartea, Britanci su kao francuski neprijatelji odlučili zavladati južnom Afrikom.

Odlučujuču pobjedu nad nizozemskim snagama ostvarili su u Bitki kod Blaauwberga u blizini Cape Towna deset dana ranije. Britanske je snage vodio general David Baird, a nizozemske general Jan Willem Janssens.

Posljednji nizozemski generalni guverner na jugu Afrike bio je Jan Willem Janssens, koji je potpisao konačnu predaju Britancima. Radilo se o strateški izuzetno važnom posjedu za Ujedinjenu Kraljevinu, osobito zbog pomorskog prometnog puta iz Europe prema Indiji i ostalim dijelovima Azije.

U to doba na jugu Afrike živjelo je oko 20.000 bijelih kolonista, koji su držali oko 25.000 robova. Britanci su nakon spomenutog osvajanja držali najjužniji dio Afrike sve do 20. stoljeća. Naime, tek 1931. dobila je Južna Afrika faktičku nezavisnost od Ujedinjena Kraljevine. Još sljedećih trideset godina, sve do 1961. godine, britanski su monarsi bili ujedno i monarsi Južne Afrike (posljednja je bila Elizabeta II.) Tek je 1961. Južna Afrika postala republika s predsjednikom na čelu.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari