Na današnji dan

Britanci osvojili Jeruzalem – 1917.

Prije toga Jeruzalem je posljednji put bio kršćanski dok su njime vladali križari.

Jedna kršćanska vojska po prvi put je zauzela Jeruzalem nakon što je taj grad 673 godine bio u muslimanskim rukama, 9. prosinca 1917. godine. Naime, prije toga je Jeruzalem posljednji put bio kršćanski davne 1244. godine, kad su njime vladali križari.

Kršćanska vojska koja je zauzela Jeruzalem bila je britanska. Radilo se o Prvom svjetskom ratu, u kojem su Velika Britanija i Osmansko Carstvo bili na suprotnim stranama. Britanska je vojska u Palestini porazila osmansku kojoj su pomagali Nijemci. 

Zapovjednik poraženih osmanskih jedinica bio je njemački feldmaršal Erich von Falkenhayn, koji je imao najviši čin osmanski čin maršala (tur. Müşir). Pobjednički britanski general bio je slavni Edmund Allenby, kasnije unaprijeđen u feldmaršala i proglašen britanskim lordom. Allenby je bio jedan od najuspješnijih britanskih zapovjednika u cijelom Prvom svjetskom ratu i imao je nadimak Krvavi bik (engl. Bloody Bull). Cijenio ga je i slavni Lawrence od Arabije, s kojim je surađivao u borbama na Bliskom istoku.


General Allenby, nakon što je osvojio Jeruzalem, svečano je u njega ušao pješice, a ne na konju. Time je htio pokazati poštovanje prema tom svetom mjestu, za razliku od njemačkog cara Wilhelma II., koji je pri posjetu Jeruzalemu 1898. arogantno ujahao na konju.

Komentari