Na današnji dan

Britanci osvojili Bagdad od Osmanskog Carstva (1917.)

Dana 11. ožujka 1917. britanske su vojne snage osvojile Bagdad, dotadašnje osmansko uporište. Radilo se o predzadnjoj godini Prvog svjetskog rata, a britansko se osvajanje Bagdada dogodio u sklopu njihovog napredovanja na bojištu u Mezopotamiji. Na čelu pobjedničkih britanskih snaga bio je general Sir Frederick Stanley Maude, koji je do Bagdada bio prodro iz Perzijskog zaljeva dolinom rijeke Tigris. Bagdad je branila vojska Osmanskog Carstva predvođena Halil-pašom.

Stanovnici Bagdada su navodno britanske trupe dočekali s entuzijazmom. Iz Bagdada je general Sir Frederick Stanley Maude od tada vladao gotovo cijelom Mezopotamijom, no već je iste godine ondje preminuo na prilično neobičan način.

Naime, zarazio se kolerom, koju je po nekim navodima dobio pijući neprokuhano mlijeko. Preminuo je u Bagdadu 18. studenog 1917.  i to u istoj zgradi u kojoj je godinu i pol ranije preminuo njemački feldmaršal barun Colmar von der Goltz. Goltz je ujedno bio i maršal u vojsci Osmanskog Carstva, poznat kao Goltz-paša (Njemačka i Osmansko Carstvo bili su saveznici u Prvom svjetskom ratu).


Komentari