Na današnji dan

Britanci bacili na Njemačku svoju najjaču bombu Grand Slam – 1945.

Grand Slam bomba bila je teška 10.000 kilograma.

Dana 14. ožujka 1945. godine Britanci su izvršili prvi napad na nacističku Njemačku svojim najjačim bombama. Radilo se o tzv. Grand Slam bombi, do tada neviđenih dimenzija i mase. Ta je bomba bila teška 10.000 kilograma, a bila je napunjena specijalnim eksplozivom zvanim Torpex (50% snažniji od TNT-a po jedinici mase). Eksploziv se lijevao u bombu u rastopljenom stanju, zbog čega mu je trebalo mjesec dana da se ohladi i stvrdne.

Bombe Grand Slam bile su po konstrukciji tzv. seizmičke ili potresne bombe. To znači da su napravljene tako da se zabiju duboko u zemlju, a tek onda eksplodiraju, izazivajući potresne valove koji ruše građevine odozdo. Grand Slam bomba mogla se zabiti čak 40 metara u zemlju (bacana je s velike visine pa je mogla pri padu doseći gotovo brzinu zvuka).

Prva Grand Slam bomba bačena je na vijadukt Schildesche kraj njemačkog grada Bielefelda. Tim je vijaduktom prolazila važna pruga Hamm–Minden, koja je povezivala industrijski Ruhr sa sjeverom i istokom Njemačke. Eksplozija Grand Slam bombe bila je tako jaka da se urušilo gotovo 100 metara dužine vijadukta (zbog potresnog efekta bombe). Ukupno su Britanci do kraja rata bacili još samo 41 takvu bombu.


Komentari