Na današnji dan

Brigitte Bardot – kontroverzna filmska diva (1934.)

Dana 28. rujna 1934. rođena je Brigitte Bardot, francuska glumica i pjevačica. Rodila se na pariškoj adresi 5 place Violet, oko 1500 metara jugozapadno od Eiffelovog tornja i oko 900 metara od obale rijeke Seine. Brigitte Bardot u ranoj se mladosti bavila baletom (pohađala je Pariški glazbeni konzervatorij) i radila kao fotomodel, a počela je glumiti u filmovima 1952. godine, u dobi od samo 17 godina. Velik uspjeh postigla je u filmu I Bog stvori ženu (1956.) u režiji supruga Rogera Vadima. Nastupala je zatim u brojnim filmskim ulogama praktički kontinuirano sve do 1973., već prije 39. rođendana.

Glumila je u ukupno čak 47 filmova (npr. Istina, Prijezir, Viva Maria!), a snimila je i više od 60 pjesama. Krajem 1950-ih i tijekom 1960-ih godina Brigitte Bardot bila je jedna od najpopularnijih svjetskih glumica pa i najpoznatijih celebrityja općenito. Važna je bila za popularizaciju Saint-Tropeza na francuskoj Azurnoj obali. Postala je modnom ikonom, a odjevne predmete i frizure koje je nosila oponašale su mnoge žene diljem svijeta. Popularizirala je tip tzv. nimfete i postala svjetski poznati seks simbol.

Nakon završetka filmske karijere Brigitte Bardot posvetila se borbi za zaštitu životinja, pri čemu je ponekad radila radikalne aktivističke poteze (primjerice, pisala je pisma kineskom predsjedniku Jiang Zeminu, u kojem je ocrnila Kineze zbog ubijanja tigrova i nosoroga radi proizvodnje tobožnjih afrodizijaka).

Piše: Boris Blažina


Komentari