Na današnji dan

Brazilski predsjednik koji je dao izgraditi novi glavni grad – 1955.

Juscelino Kubitschek jedan je najznačajnijih predsjednika u brazilskoj povijesti. Izgradnja novog glavnog grada Brazila započeta je odmah sljedeće godine nakon njegovog stupanja na dužnost.

Dana 3. listopada 1955. godine održani su u Brazilu predsjednički izbori na kojima je pobijedio Juscelino Kubitschek. On je do danas ostao zapamćen kao jedan od najznačajnijih predsjednika u brazilskoj povijesti uopće. Upravo je njegova vlada donijela odluku o izgradnji Brasílije kao nove planski sagrađene prijestolnice. Napomenimo, prethodno je Rio de Janeiro bio glavni grad Brazila tijekom dugog razdoblja od 1763. do 1960. godine.

 Kubitschek bio češkog podrijetla. Naime, djed njegove majke doselio se iz Češke i zvao se Jan Nepomuscký Kubitschek (Ivan Nepomuk Kubitschek), a bio je dijelom i romskog podrijetla.

Juscelino Kubitschek bio je po struci liječnik. Predsjednikom je postao kad su mu bile 53 godine. Izgradnja novog glavnog grada započeta je odmah sljedeće godine nakon njegovog stupanja na dužnost. Radilo se o velikom pothvatu, jer je Brasília sagrađena usred prašume, duboko u unutrašnjosti Brazila (čak oko 1.000 kilometara od obale Atlantskog oceana). Zanimljivo je da je glavni arhitekt pri gradnji Brasílije bio Oscar Niemeyer – Brazilac njemačkog podrijetla.


Komentari