Na današnji dan

Brazilske zmije koje puše oslobodile talijanski gradić Fornovo di Taro – 1945.

U Drugom svjetskom ratu Brazilci su sudjelovali na strani saveznika, a protiv Sila osovine. Brazilske vojne postrojbe u Europi nosile su nadimak Cobras Fumantes (hrv. zmije koje puše).

Dana 29. travnja 1945. godine brazilske vojne postrojbe oslobodile su talijanski gradić Fornovo di Taro. Drugi svjetski rat primicao se kraju, a Brazilci su u njemu sudjelovali na strani saveznika. Brazilske vojne postrojbe u Europi nazivale su se Brazilske ekspedicijske snage (port. Força Expedicionária Brasileira – FEB), a imale su nadimak Cobras Fumantes (hrv. zmije koje puše). Naime, prije nego je Brazil poslao vojnike u Europu, brazilski su se državljani šalili da će “prije početi zmije pušiti nego što se FEB otisne na ratište” (ta fraza otprilike odgovara hrvatskoj izreci kad na vrbi rodi grožđe). Kad je FEB doista otišao u Europu, njegovi su vojnici sukladno uzeli za simbol zmiju koja puši.

Vrhovni zapovjednik FEB-a bio je brazilski general Mascarenhas de Moraes, koji je kasnije unaprijeđen i u čin maršala. Gradić Fornovo di Taro, koji su Brazilci zauzeli, nalazi se jugozapadno od Parme, u današnjoj talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Brazilske su snage uspjele zarobiti 14.700 talijanskih i njemačkih vojnika, 800 časnika i dva generala (njemačkog generala Otta Fretter-Pica i talijanskog generala Marija Carlonija).


Komentari