Na današnji dan

Brazil objavio rat nacističkoj Njemačkoj – 1942.

Brazil je bio jedina nezavisna južnoamerička država koja je poslala svoje vojne snage u Europu u borbu protiv Sila osovine. 

Brazil je objavio rat Hitlerovom Trećem Reichu 22. kolovoza 1942. godine. Brazil je bio jedina nezavisna južnoamerička država koja je poslala svoje vojne snage u Europu u borbu protiv Sila osovine. Te su se jedinice zvale Brazilska ekspedicijska sila (port. Força Expedicionária Brasileira – FEB), a bile su angažirane na bojištu u Italiji.

Brazilski vojnici iz spomenutog FEB-a dobili su u Drugom svjetskom ratu zanimljiv nadimak. Naime, u doba objave rata Trećem Reichu brazilski su građani podrugljivo govorili: “Prije će zmija početi pušiti nego FEB otići u akciju”. Kad se FEB ipak angažirao u južnoj Italiji, vojnici su sebe nazivali Cobras Fumantes (hrv. Pušeće zmije, jer cobra na portugalskom znači općenito zmiju a ne samo kobru). Na ramenu su nosili sliku zmije koja puši lulu.

Zapovjednik brazilskih jedinica na talijanskom bojištu bio je general João Baptista Mascarenhas de Morais. On je kasnije dobio čin brazilskog maršala. 


Komentari