Na današnji dan

Branko Gavella – velikan hrvatskog kazališta (1885.)

Režirao je oko 270 dramskih, opernih i operetnih djela.

Kazališni redatelj, ravnatelj, pedagog, kritičar, teatrolog i prevoditelj Branko Gavella rodio se 29. srpnja 1885. godine u Zagrebu. Završio je filozofiju, germanistiku i slavistiku u Beču. Pisao je kazališne kritike u dnevniku Agramer Tagblatt, a 1914. godine prvi put režira u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Poticao je osnivanje glumačke škole, ravnao je dramom HNK gdje postavlja svoje najbolje predstave. Zalagao se za scensko izvođenje hrvatske dramske baštine. Godine 1950. preustrojio je zagrebačku Zemaljsku glumačku školuAkademiju za kazališnu umjetnost (danas ADU), a 1953. utemeljio je Zagrebačko dramsko kazalište (danas Gradsko dramsko kazalište Gavella). Režirao je oko 270 dramskih, opernih i operetnih djela. Prvi je režirao drame Miroslava Krleže.

Napisao je knjige: Hrvatsko glumišteGlumac i kazalište i Književnost i kazalište. Branko Gavella jedan je od najvećih umjetnika što ih je imala hrvatska pozornica. Bio je redoviti član JAZU (danas HAZU) u Razredu za filologiju.


Branko Gavella preminuo je 1962. godine u Zagrebu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari