Na današnji dan

Bram Stoker – irski autor romana o grofu Drakuli – 1847.

Roman o grofu Drakuli izdao je Bram Stoker kad je već bio u 50. godini, a upravo je po tom djelu do danas ostao svjetski poznat.

Dana 8. studenog 1847. godine rođen je Bram Stoker, irski književnik osobito poznat po romanu Drakula iz 1897. godine. Stoker se rodio u sjevernom dijelu irskog grada Dublina, u kući na adresi 15 Marino Crescent u naselju Clontarf (predgrađu Dublina). Stoker je studirao matematiku na znamenitom Trinity Collegeu u Dublinu, najstarijem visokom učilištu u Irskoj.

Roman o grofu Drakuli izdao je Bram Stoker kad je već bio u 50. godini, a upravo je po tom djelu do danas ostao svjetski poznat (u svoje je vrijeme Stoker bio poznatiji kao kazališni djelatnik). Radnja romana Drakula događa se 1890-ih godina tj. smještena je u isto desetljeće u kojem ga je Stoker pisao. Geografski je Bram Stoker smjestio Drakulin dvorac u Transilvaniju, pokraj prijevoja Tihuța (mađ. Borgó) u Karpatima. Taj se prijevoj nalazi u današnjoj Rumunjskoj, oko četrdeset kilometara od grada Bistrițe, a pretpostavlja se da je njegovo ime Stoker pronašao na zemljopisnoj karti jer osobno nikada nije posjetio istočni dio Europe. Gledaju li se zemljovidi iz 19. stoljeća, kakvi su zacijelo bili dostupne i Bramu Stokeru, može se vidjeti da se spomenuti prijevoj kod Drakulinog dvorca 1890-ih godina nalazio u blizini tromeđe između Kraljevine Ugarske (kojoj je pripadala Transilvanija), Bukovine i Moldavije.

Komentari