Na današnji dan

Bračni par vulkanologa poginuo pri erupciji japanskog Unzena – 1991.

Katia i Maurice Krafft poginuli su kad ih je zahvatio piroklastični tok prilikom vulkanske erupcije. Osim njih poginula je još 41 osoba.

Dana 3. lipnja 1991. godine tragično je poginuo bračni par vulkanologa – Katia i Maurice Krafft – kad ih je zahvatio piroklastični tok prilikom vulkanske erupcije. Naime, piroklastični tok naziv je za mješavinu vrućeg plina, prašine i komada kamenja, koja se poput bujice spušta s vulkana pri erupciji. Ta se bujica može spuštati brzinom i do 700 km/h, a ruši sve pred sobom, uključujući kuće i drveće. Temperatura piroklastičnog toka može biti do 1.000 stupnjeva Celzija, pa svako živo biće koje joj se nađe na putu umire od vrućine. Poznati Pompeji i Herkulanej u doba starog Rima stradali su od sličnog piroklastičnog toka. 

Katia i Maurice Krafft su promatrali erupciju japanskog vulkana Unzen, kad ih je slučajno zahvatio jedan ogranak piroklastičnog toka. Zbog navedene velike brzine te bujice, gotovo joj je nemoguće pobjeći. Katia i Maurice Krafft pronađeni su mrtvi s oko 5 milimetara pepela na leševima. Taj piroklastični tok ubio je još 41 osobu. Inače, vulkan Unzen nalazi se na najjužnijem japanskom velikom otoku -Kjušuu. 

Komentari