Na današnji dan

Braća Dalton započeli kriminalnu karijeru pljačkom vlaka – 1891.

Da bi nadmašili Jessea Jamesa braća Dalton su odlučila opljačkati dvije banke odjednom usred bijela dana. Upali su u zasjedu.

Od ukupno osmero braće Dalton, trojica su postala poznata kao vođe istoimene bande. Bili su to Grat, Bob i Emmett Dalton. Zanimljivo je da je njihov stariji brat Frank bio na strani zakona, kao zamjenik saveznog šerifa (eng. Deputy US Marshal). Međutim, poginuo je mlad loveći jednog konjokradicu. I Grat, Bob i Emmett isprva su krenuli njegovim stopama i postali čuvari zakona, no nakon što jednom nisu plaćeni za svoj posao, odmetnuli su se u razbojnike.

Dana šestog veljače 1891. braća su opljačkala vlak na Južno-pacifičkoj željeznici što je bio uvod u njihovu razbojničku karijeru. Nakon niza uspješnih pljačaka vlaka zaželjeli su se neke spektakularne razbojničku akciju, po kojoj bi se proslavili više od samog Jessea Jamesa. Odlučili su se opljačkati dvije banke odjednom i to usred bijeloga dana. Dok su oni bili zauzeti pljačkom banaka, lokalni stanovnici su se naoružali i čekali ih. Kad su izašli, započela je pucnjava.

Bob i Grat Dalton ubijeni su, a Emmett je preživio unatoč tome što je zadobio 23 rane. Uhićen je i osuđen na doživotni zatvor. Izašao je nakon 14 godina i postao trgovac nekretninama u Kaliforniji, glumac i pisac.


Komentari