Na današnji dan

Božićna kupovina spasila Kim Cattrall od pogibije u eksploziji aviona – 1988.

Strahovita eksplozija Boeinga 747 nad Škotskom pobila je sve putnike na letu Pan Am 103.

Dana 21. prosinca 270 ljudi poginulo kad je na avionu Boeing 747 zrakoplovne tvrtke Pan Am eksplodirala podmetnuta bomba. Avion je bio na visini od 9,400 metara i putovao je brzinom od 804 km/h. Eksplozija se dogodila u prtljažnom prostoru i probila je rupu promjera oko pola metra na lijevoj strani trupa. Unutar tri sekunde nos aviona odvojio se od trupa i zatim se cijeli avion raspao na dijelove. Tlak zraka vani je bio 3 puta niži nego u zrakoplovu, što je doprinijelo razornom učinku eksplozije.

Ostaci aviona padali su dvije minute do tla. Nitko od putnika nije preživio, premda je jedno tijelo pronađeno na mjestu pada sa snopom trave u rukama, što ukazuje na to da je smrt nastupila tek neko vrijeme nakon pada. Komad krila pao je na škotski gradić Lockerbie i napravio krater dužine 57 metara. Na zemlji je od tog udara poginulo 11 stanovnika Lockerbiea. Bombu su po svemu sudeći podmetnuli libijski teroristi.

Poznata glumica Kim Cattrall imala je rezervaciju za taj let, no odlučila je ipak ostati u Londonu kako bi obavila kupnju nekih božićnih poklona, što joj je zapravo spasilo život. Konkretno, sjetila se da mora kupiti majci porculanski čajnik poznate marke Wedgwood.


Komentari