Na današnji dan

Božić 1000. godine početak je mađarske državnosti (1000.)

U Ostrogonu je (mađ. Esztergom) oko 975. godine rođen Vajk, sin ugarskoga velikoga kneza iz dinastije Arpadovića. Krstio se kao mladić, a nakon očeve smrti i sukoba za prijestolje okrunjen je za prvog ugarskog kralja na Božić 1000. godine kao Stjepan I (mađ. István). Prema legendi krunu mu je poslao papa Silvestar II.

Stjepan I. osnovao je prve mađarske županije i nadbiskupije. Njegovo pismo upućeno sinu Emeriku smatra se najznačajnijim književnim djelom toga razdoblja:

“Predragi sine, slatkoćo mog srca, nado budućeg naraštaja, molim i zapovijedam da – nadasve i u svemu poduprt pobožnošću – ne budeš naklon samo rodbini i srodstvu, prinčevima, knezovima, bogatašima, susjedima i svojim stanovnicima, već i strancima. Svima koji dođu k tebi. Blagonaklonost te vodi najvećem blaženstvu. Budi milosrdan prema svima koji trpe nasilje. U svom srcu imaj stalno na pameti Gospodinov primjer: Milosrđe hoću, a ne žrtvu. Sa svima budi strpljiv, ne samo s moćnima, nego i s onima koji su bez vlasti.”

Nakon smrti 15.8.1038. proglašen je svecem, a danas se štuje i kao svetac zaštitnik Mađarske. Zagrebačka katedrala posvećena je (osim Gospinu uznesenju) i mađarskom kralju sv. Stjepanu I. 


Piše: Marsela Alić

Komentari