Na današnji dan

Boris Godunov sjeo na ruski tron (1598.)

Boris Godunov rodio se 1552. u Moskvi. Potjecao je iz veleposjedničke obitelji nižeg plemstva. Živio je na dvoru ruskog cara Ivana Groznog. Nakon careve smrti bio je regent za psihički nesposobnog cara Fjodora I.  1584. – 1598. godine i oženio ga za svoju sestru Irinu. Nakon što je Fjodor I. umro 7. siječnja 1598. godine, Godunov je uzurpirao vlast u Rusiji te natjerao Semskih Sobor da ga 21. veljače službeno proglasi carem. Iste godine je i okrunjen. Boris Godunov bio je prvi car nakon dinastije Rjuriković. Oštro su ga napadali boljari jer su ga smatrali krivim za smrt Dmitrija Ivanoviča, najmlađeg sina Ivana Groznog. 

Na unutrašnjem planu Godunov se suočio s velikim iseljavanjem seljaka zbog lošeg gospodarskog stanja zemlje. To je pokušao riješiti privremenim zabranom seljenja. Na vanjskom planu podigao je ugled zemlje nakon što je uspio podići rusku metropoliju u patrijaršiju. Rusija je ostvarila i određeni kulturni napredak te je gradio koaliciju protiv Osmanlija. Ipak, nije uspio spriječiti veliku glad, koja je pogodila zemlju i uzrokovala tešku krizu 1601. godine. U takvoj situaciji je lažni carević Dmitrij mobilizirao je vojsku, ali je Godunov umro vjerojatno od moždanog udara 1605. godine. Njegov maloljetni sin i supruga su ubijeni.

Život Borisa Godunova obradio je književnik Aleksandar Puškin, operu je skladao Modest Musorgski, a Sergej Bondarčuk snimio je dramu 1986. koja je sudjelovala na filmskom festivalu u Cannesu.

Piše: Marsela Alić


Komentari