Na današnji dan

Bombarderski napad na glavni stožer feldmaršala Kesselringa – 1943.

Njemački glavni stožer za čitavo Sredozemlje i Sjevernu Afriku nalazio se u talijanskom gradu Frascatiju, samo desetak kilometara od Rima. 

Dana 8. rujna 1943. godine izvršili su saveznici napad na njemački stožer u talijanskom gradu Frascatiju. U to doba Drugog svjetskog rata saveznici su već imali pod svojom vlasti Siciliju, a upravo nedavno izvršili su invaziju i na talijansko kopno. Mussolini je već bio smijenjen s vlasti, a talijanski je kralj načelno pristao uz saveznike. Nijemcima je u tom trenutku bilo ključno preuzeti potpunu vlast u Italiji, budući da im je ona prestala biti saveznica.

Njemački glavni stožer za čitavo Sredozemlje i Sjevernu Afriku nalazio se u talijanskom gradu Frascatiju, samo desetak kilometara od Rima. Na čelu njemačkog zapovjedništva bio je poznati feldmaršal Albert Kesselring, s titulom Oberbefehlshaber Süd (hrv. vrhovni zapovjednik za Jug). Kesselring je bio feldmaršal Luftwaffe i jedan od najodlikovanijih njemačkih časnika uopće. Amerikanci su stožer u Frascatiju napali bombarderima tipa B-17 Flying Fortress (hrv. Leteća tvrđava).

Američko bombardiranje imalo je teške posljedice za povijesne spomenike u Frascatiju. Navodno je uništeno čak oko 50 % zgrada, među kojima i važne povijesne vile. Poginulo je i mnogo civila.

Feldmaršal Kesselring preživio je napad, a zatim se sa stožerom preselio na planinu Monte Sorate, sjeverno od Rima. Borbe Nijemaca i saveznika za Italiju potrajale su još dugo vremena (Rim je oslobođen tek u ljeto sljedeće godine, a sjever Italije tek u godini iza toga).


Komentari