Na današnji dan

Bolonjski liječnik značajan za razvoj znanosti o elektricitetu – 1737.

Postao je slavnim po otkriću da se žablji krakovi trzaju pri dodiru s različitim metalnim predmetima, što se smatra začetkom elektrofiziologije.

Luigi Galvani, talijanski liječnik i prirodoslovac, rođen je  9. rujna 1737. godine. Rodio se u Bologni, tadašnjem drugom po veličini gradu Papinske Države (odmah iza Rima).

Mladi je Galvani studirao medicinu na znamenitom Sveučilištu u Bologni, jednom od najglasovitijih u Europi, a kasnije je i predavao na tom sveučilištu. Postao je slavnim po otkriću da se žablji krakovi trzaju pri dodiru s različitim metalnim predmetima, što se smatra začetkom elektrofiziologije.Godine 1791. izdao je Galvani o tome i knjigu naslova Komentar o električnim silama u pomicanju mišića (lat. De viribus electricitatis in motu musculari commentarius).

Po Galvaniju su nazvani kasnije mnogi pojmovi iz područja elektriciteta i elektrotehnike, poput galvanizacije, galvanometra, galvanskih članaka i galvanskog potencijala. Nakon uspješne sveučilišne karijere Galvani je u rodnoj Bologni i preminuo 1798. godine, u 62. godini.


Komentari