Na današnji dan

Boljševik Kalinjin – prvi predsjednik Prezidija Vrhovnog sovjeta SSSR-a – 1875.

Još u doba Lenjinove vrhovne vlasti postao je Kalinjin titularnim šefom države u sovjetskoj Rusiji. Premda je kasnije Staljin držao pravu vlast, Kalinjin je nominalno bio smatran šefom države.

Dana 19. studenog 1875. godine rođen je Mihail Ivanovič Kalinjin, visokopozicionirani boljševički poltičar. Kalinjin je bio prvi nositelj funkcije predsjednika Prezidija Vrhovnog sovjeta SSSR-a, a nominalno je bio i prvi šef države u povijesti SSSR-a. Naime, premda je Staljin držao pravu vlast, Kalinjin je prema vanjskim državama nominalno bio smatran šefom države (kao predsjednik u SAD-u ili predsjednik u Republici Hrvatskoj).

Mihail Ivanovič Kalinjin rodio se sjeverno od Moskve, na području gornjeg toka rijeke Volge (najduže rijeke u Europi). Bio je oko tri godine stariji od Staljina, a s njim se upoznao već u mladosti. Obojica su pristala uz boljševike, kao suradnici Lenjina (koji je bio stariji od njih dvojice). Još u doba Lenjinove vrhovne vlasti postao je Kalinjin titularnim šefom države u sovjetskoj Rusiji, kao predsjednik Sveruskog centralnog izvršnog komiteta. Kasnije, kad je ustrojen SSSR, postao je i predsjednikom Centralnog izvršnog komiteta SSSR-a. Konačno, titula mu je preinačena u predsjednika Prezidija Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

Zanimljivo je da je Kalinjin, usprkos pompoznim nazivima njegovih funkcija, zapravo imao malu stvarnu vlast. Naime, vlast je u svojim rukama koncentrirao Staljin, a Kalinjin je u većini slučajeva samo potpisivao dokumente. Do te je mjere Kalinjinovo mišljenje slabo uzimano u obzir, da ga je Hruščov sažalijevao.


Kalinjin je umro 1946. godine u 71. godini života. Zanimljivo je da su čak tri povelika grada u SSSR-u dobila zatim ime po njemu: Tver, Koroljov i Königsberg, pri čemu je posljednji i do danas zadržao ime Kalinjingrad.

Komentari