Na današnji dan

Bogati zapovjednik španjolske Velike armade koja je trebala osvojiti Englesku – 1550.

Alonso Pérez de Guzmán, 7. vojvoda od Medine Sidonije, postavio je španjolski kralj Filip II. za zapovjednika Velike armade. 

Dana 10. rujna 1550. godine rođen je Alonso Pérez de Guzmán, 7. vojvoda od Medine Sidonije. Svojedobno je po naslijeđu bio jedan od najbogatijih španjolskih aristokrata. Naime, u dobi od samo 8 godina naslijedio je goleme posjede svog djeda i titulu vojvode od Medine Sidonije (vojvodska je titula i danas najviša u Španjolskoj). Vojvode od Medine Sidonije posjedovale su goleme zemljišne posjede u južnoj Španjolskoj, smještene većinom u Andaluziji (osobito sjeverozapadno od Gibraltara, gdje se i nalazi gradić Medina-Sidonia).

Alonso Pérez de Guzmán, 7. vojvoda od Medine Sidonije, postao je vrhovnim zapovjednikom tzv. Velike armade, flote ratnih brodova koja je trebala osvojiti Englesku. Ta je velika flota s oko 130 brodova isplovila 1588. godine iz Španjolske prema Engleskoj, kojom je vladala protestantska kraljica Elizabeta I.

Velika armada doživjela je težak poraz, a osobito je jako stradala od oluje i bolesti. Izgleda da je vojvoda od Medine Sidonije imao malo prethodnog iskustva, a kralj Filip II. postavio ga je na spomenuto zapovjedničko mjesto u nadi da će u detaljnoj mjeri postupati po njegovim uputama, kao i zbog iznimno uglednog podrijetla kuće Medina Sidonia. Do danas je ostalo sporno koliko je vojvoda bio osobno odgovoran za neuspjeh Velike armade. Kralj ga kasnije nije optužio, nego ga je i dalje zadržao kao svog admirala.


Komentari