Na današnji dan

Bogati zapovijedajući general u Zagrebu bio je bliski rođak britanske kraljice Viktorije – 1871.

General grof Alexander von Mensdorff-Pouilly potjecao je iz francuske obitelji de Pouilly, koja se po izbijanju Francuske revolucije iselila iz Francuske.

Dana 14. veljače 1871. godine umro je Alexander von Mensdorff-Pouilly, austrougarski general, političar i diplomat, koji je jedno vrijeme bio čak i ministar-predsjednik Austrije. Ženidbom je stekao izvanredno visok status kneza (princa), što je bio najviši aristokratski položaj u Austriji. Naime, Alexander von Mensdorff-Pouilly oženio se Alexandrinom von Dietrichstein, nasljednicom posljednjih muških pripadnika kneževske dinastije Dietrichstein. Kad je ta dinastija izumrla 1864. godine, dobio je Alexander von Mensdorff-Pouilly titulu kneza Dietrichsteina (njem.Fürst von Dietrichstein). Takav prijenos titule izumrle obitelji bio je moguć samo uz vladarevu dozvolu, što je tadašnji car Franjo Josip odobrio. Inače, obitelj Dietrichstein imala je plemićki status još u srednjem vijeku, a tijekom vremena stekla je goleme posjede i brojne dvorce. Dapače, Dietrichsteini su bili među obiteljima s najprostranijim zemljišnim posjedima u Habsburškoj Monarhiji

Alexander von Mensdorff-Pouilly osobno je potjecao iz francuske obitelji de Pouilly, koja se po izbijanju Francuske revolucije iselila iz Francuske. Po jednom mjestu na području Luksemburga dobili su prezime Mensdorff-Pouilly. Zanimljivo je da su majka Alexandera von Mensdorff-Pouillyja i majka britanske kraljice Viktorije bile sestre. Naime, Alexanderova majka bila je njemačka princeza Sofija od Sachsen-Coburga, iz utjecajne dinastije Sachsen-Coburg, koja je zavladala u mnogim zemljama. Time je Alexander von Mensdorff-Pouilly bio britanskoj kraljici Viktoriji bratić, a belgijski kralj Leopold von Sachsen-Coburg bio mu je ujak. Takve sjajne dinastičke veze bile su dovoljne da se na njega prenese titula kneza Dietrichsteina.

Godine 1864. postao je Alexander von Mensdorff-Pouilly austrijskim ministrom vanjskih poslova, a sljedeće godine i ministrom-predsjednikom. Dao je ostavku nakon austrijskog poraza u Austro-pruskom ratu, a zatim je postao zapovijedajućim generalom u Zagrebu. Dakako, bio je to znatno niži položaj od onih koje je ranije vršio. Umro je 1871. godine u Pragu, u 58. godini života.


Komentari