Na današnji dan

Bogati njemački knez koji je živio na Brijunima (1883.)

Dana 23. veljače 1883. rođen je Adolf II. von Schaumburg-Lippe, posljednji vladar njemačke države Schaumburg-Lippe.

Za Hrvatsku je on zanimljiv zbog dviju činjenica. Kao prvo, njegova obitelj Schaumburg-Lippe bila je početkom 20. stoljeća jedna od najvećih vlasnica zemljišta u Hrvatskoj i Slavoniji. Naime, njegov otac knez Georg Adolf von Schaumburg-Lippe bio je pojedinačno najveći zemljoposjednik u čitavoj Slavoniji, s čak oko 62.000 jutara zemljišta (oko 35.600 hektara). Radilo se o vlastelinstvima Virovitica i Slatina, smještenima u Podravini. U Baranji, koja je tada još pripadala Ugarskoj, obitelj Schaumburg-Lippe posjedovala je k tome još i golemo vlastelinstvo Dardu, koje je također obuhvaćalo desetke tisuća jutara zemljišta.

Druga važna poveznica kneza Adolfa II. s Hrvatskom bila je činjenica da je nakon Prvog svjetskog rata živio na Brijunima. Naime, država Schaumburg-Lippe, kojom je do 1918. godine vladao u Njemačkoj, prestala je biti kneževina i uklopljena je u njemačku republiku (tzv. Weimarska Njemačka). Knez Adolf II. preselio se na Brijune, a i dalje je bio vrlo bogat, unatoč gubitku vladarskog statusa. Godine 1920. oženio se glumicom Ellen Bischoff-Korthaus.

Knez Adolf II. i njegova supruga tragično su poginuli u Meksiku 1936., kad se zrakoplov kojim su letjeli zaletio u brdo.


Komentari