Na današnji dan

Bogati markiz od Londonderryja – pradjed Winstona Churchilla – 1854.

Charles Vane, nasljednik titule markiza od Londonderryja, bio je britanski veleposlanik u Beču tijekom znamenitog Bečkog kongresa, međunarodnog skupa koji je određivao sudbinu Europe nakon poraza Napoleona Bonapartea.

Dana 6. ožujka 1854. godine umro je Charles Vane, markiz od Londonderryja i pradjed britanskog premijera Winstona Churchilla. Naime, markizova kći – lady Frances Anne Emily Vane – bila je majka premijerovog oca – lorda Randolpha Churchilla. Osobito je zanimljivo da je markiz ujedno bio i polubrat jednog drugog vodećeg britanskog državnika – lorda Castlereagha – koji je bio britanski ministar vanjskih poslova u ključnom povijesnom razdoblju Napoleonskih ratova. Markiz od Londonderryja rodio se u irskom gradu Dublinu, a naslijedio je goleme posjede. Navodno je bio među deset najbogatijih ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu u ranom Viktorijanskom dobu. Nažalost, nije svojim bogatstvom pomogao Ircima prilikom Velike gladi u Irskoj, unatoč tome što je na tom otoku imao goleme posjede. Osobito se obogatio nakon što se oženio nasljednicom zvanom lady Frances Anne Vane-Tempest, koja je baštinila velike posjede markiza od Antrima, svog djeda. Po toj je svojoj supruzi Charles, kome je izvorno prezime bilo Stewart, uzeo prezime Vane.

Od tada su potomci njega i njegove supruge koristili prezime Vane ili kombinaciju Vane-Tempest pa čak i Vane-Tempest-Stewart. Vrhunac Charlesovog političkog utjecaja vjerojatno je predstavljalo razdoblje Bečkog kongresa (nakon pobjede nad Napoleonom Bonaparteom). Naime, upravo je Charles tijekom Bečkog kongresa bio britanski veleposlanik u Beču, a na kongresu je sudjelovao zajedno sa svojim polubratom, spomenutim lordom Castlereaghom, koji je tada bio britanski ministar vanjskih poslova. Charles se tijekom Bečkog kongresa navodno često opijao, a jednom je prilikom ušao i u tučnjavu. Sve u svemu, britanski premijer Churchill nije se osobito mogao ponositi tim svojim pretkom.


Komentari