Na današnji dan

Bogati književnik Ian Fleming – tvorac lika Jamesa Bonda – 1964.

Fleming je bio pripadnik bogate bankarske obitelji škotskog podrijetla, čije se bogatstvo i danas mjeri u milijardama dolara.

Dana 12. kolovoza 1964. godine umro je britanski književnik Ian Fleming, tvorac lika Jamesa Bonda. Pripadao je bogatoj bankarskoj obitelji škotskog podrijetla. Naime, njegov djed zvao se Robert Fleming, a vodio je široko razgranati financijski posao u Velikoj Britaniji i SAD-u. Ianov otac zvao se Valentine Fleming, a bio je političar i zastupnik u britanskom parlamentu. Zanimljivo je da obitelj Fleming i danas posjeduje bogatstvo mjereno u milijardama dolara.

Ian Fleming rodio se u bogatoj londonskoj četvrti Mayfair 1908. godine. Pohađao je ugledni Eton, no nije se osobito akademski isticao. Nakon niza različitih poslova i veza s udanim i neudanim ženama, Ian Fleming postao je 1939. godine osobnim pomoćnikom admirala Johna Godfreya, direktora obavještajne službe Britanske kraljevske mornarice. Navodno je Fleming bazirao lik M-a iz svojih romana o Jamesu Bondu upravo na admiralu Godfreyu.

Na spomenutom je radnom mjestu Fleming došao u dodir s osobama iz obavještajne struke. Radilo se o razdoblju Drugog svjetskog rata, u kojem je britanska obavještajna služba imala važnu ulogu u obrani zemlje. Jedna od planiranih obavještajnih operacija iz tog razdoblja nosila je naziv Operacija Goldeneye, a ime Goldeneye Fleming je kasnije iskoristio i za naziv svoje rezidencije u Jamajki, gdje je pisao romane o Jamesu Bondu.

Prvi Flemingov roman nosio je naslov Casino Royale, a objavljen je 1953. godine. Ukupno je Fleming napisao 12 romana o Jamesu Bondu, s time da mu je posljednji bio Čovjek sa zlatnim pištoljem (engl. The Man with the Golden Gun). Fleming je umro je u dobi od 56 godina u Canterburyju u rodnoj Engleskoj.


Komentari