Na današnji dan

Bogati francuski regent vojvoda od Chartresa i Orléansa (1674.)

Dana 2. kolovoza 1674. rođen je Philippe II., vojvoda od Chartresa i Orléansa te jedan od najbogatijih ljudi svoga vremena. Rodio se u dvorcu Saint-Cloud (franc. Château de Saint-Cloud), koji je pripadao njegovom ocu, a nalazio se nedaleko od Pariza. Taj dvorac, koji se do danas, nažalost, nije sačuvao (uništen je u Francusko-pruskom ratu 1870. godine), bio je znatno bliži središtu Pariza od mnogo većeg i znamenitijeg Versaillesa.

Moćni kralj Luj XIV., poznat i pod nadimkom Kralj Sunce, bio je Philippeu II. stric. Kao jedan od najuzvišenijih članova francuske kraljevske dinastije posjedovao je Philippe II. već od rođenja visok položaj. Izvorno je bi tituliran kao vojvoda od Chartresa (franc. Duc de Chartres), a nakon očeve smrti naslijedio je čitav niz titula, posjeda, palača i dvoraca koji su se tijekom vremena koncentrirali u rukama dinastije Orléans (mlađe grane francuske kraljevske dinastije Capet-Bourbon).

Nakon kralja, Philippe II. bio je vjerojatno najbogatiji čovjek u Francuskoj, s obzirom na veličinu svojih posjeda. Kralj Luj XIV. imao je dodatni obzir prema mladom Phillipeu II. nakon što ga je oženio svojom nezakonitom kćeri koja se zvala Françoise Marie de Bourbon, a isprva je nosila naslov gospođice od Bloisa (franc. Mademoiselle de Blois). Time je Philippe II. de facto postao kraljevim zetom, a njegovi su potomci bili kraljevi unuci. Konačno, Philippe II. postao je nakon smrti Luja XIV. čak i prvim čovjekom francuske politike.

Naime, Luja XIV. na prijestolju je naslijedio 5-godišnji Luj XV., njegov praunuk, pa je Philippe II. kao najbliži rođak preuzeo namjesništvo u ime maloljetnog dječaka. Upravljao je Francuskom kao regent (namjesnik) tijekom osam godina, a po njegovoj je tituli to razdoblje francuske povijesti postalo poznato kao Namjesništvo (franc. Régence).


Komentari