Na današnji dan

Bogati aristokrat vojvoda od Albe i Medine Sidonije (1756.)

Dana 16. srpnja 1756. rođen je José María Álvarez de Toledo, vojvoda od Albe i Medine Sidonije. U njegovoj se osobi spojilo nekoliko najuglednijih aristokratskih titula iz španjolske povijesti. Naime, rodio se kao sin markiza od Villafrance (šp. Marques de Villafranca), a od rođenja je imao titulu vojvode od Fernandine (šp. Duque de Fernandina), koja se tradicionalno dodjeljivala nasljedniku glavnog člana obitelji Villafranca.

Očevu je titulu markiza od Villafrance José María naslijedio u dobi od 17 godina, čime je postao glava spomenute kuće. Oženio se 1775. najbogatijom nasljednicom u Španjolskoj – Maríom del Pilar Teresom Cayetanom de Silva Alvarez de Toledo – koja je ubrzo zatim naslijedila golemo bogatstvo kuće Alba (vojvode od Albe bili su među najbogatijim aristokratima u Španjolskoj pa i cijeloj Europi).

Tim je brakom José María postao po supruzi ujedno i vojvodom od Albe (šp. Duque de Alba), a dobio je i niz drugih vojvodskih titula koje su je pratile. Inače, njegova supruga u povijesti je osobito poznatom postala kao Maja na slikama znamenitog Francisca Goye. José María i njegova supruga bili su daleko najbogatiji aristokratski bračni par u Španjolskoj. K tome svemu, ubrzo nakon vjenčanja naslijedio je José María od svog rođaka i titulu vojvode od Medine Sidonije, koja je uz titulu vojvode od Albe bila najuglednija u Španjolskoj. U njegovoj su osobi time ujedinjene dvije najbogatije španjolske aristokratske kuće: Alba i Medina Sidonia.

José María Álvarez de Toledo imao je na kraju života golemu kolekciju od devet vojvodskih titula (Fernandina, Montalto, Bivona, Alba, Olivares, Montoro, Huéscar, Galisteo i Medina Sidonia), dvije kneževske (prinčevske) titule, 14 titula markiza te čak 20 grofovskih titula. Nažalost, preminuo je u dobi od samo 39 godina, a nakon njegove smrti ta se golema baština raspala jer nije imao muških potomaka.


Komentari