Na današnji dan

Bogata nasljednica osuđena na 7 godina zatvora – 1976.

Devetnaestogodišnju Patriciu Hearst otela je ljevičarska gerilska grupa koje je sebe nazivala Simbionističkom oslobodilačkom vojskom.

Patricia Hearst, bogata nasljednica svog djeda, novinskog magnata Williama Randolpha Hearsta, bila je žrtva tzv. Stockholmskog sindroma. Riječ je o pojavi da se žrtva otmice identificira sa svojim otmičarima i stane na njihovu stranu. Devetnaestogodišnju Patriciu Hearst otela je ljevičarska gerilska grupa koje je sebe nazivala Simbionističkom oslobodilačkom vojskom (engl. Symbionese Liberation Army) i izabrala simbol sedmoglave kobre. Isprva su za otkupninu tražili oslobađanje nekih svojih članova iz zatvora, no kad se to pokazalo nemogućim, zatražili su podjelu hrane siromašnim stanovnicima Kalifornije.

Izračunato je da bi takva akcija ukupno koštala oko 400 milijuna dolara. Patricijin otac je na to donirao hranu u vrijednosti 6 milijuna dolara, no prilikom podjele namirnica došlo je do nereda zbog prevelikog interesa. Otmičari su, osim toga, bili nezadovoljni navodnom niskom kvalitetom hrane, pa su odbili osloboditi zarobljenicu. Prema nekim teorijama otmičari su Patriciju podvrgnuli maoističkoj kontroli misli i ispiranju mozga. U svakom slučaju, ona se nakon nekog vremena odrekla svojih roditelja i prijašnjeg načina života i pridružila se svojim otmičarima uzevši pseudonim Tania po jednoj Che Guevarinoj suradnici. Zajedno s ostalim članovima Simbionističke oslobodilačke vojske sudjelovala je u pljački banke u San Franciscu.

Sljedeće godine uhićena je zajedno s nekim drugim gerilcima. Osuđena je isprva na 35 godina zatvora zbog pljačke banke, no kasnije je presuda promijenjena na 7 godina. Predsjednik Jimmy Carter na kraju je ishodio njeno puštanje iz zatvora nakon što je odslužila 22 mjeseca. Potpuno pomilovanje udijelio joj je predsjednik Bill Clinton 2001. godine.


Komentari