Na današnji dan

Boeingu 747 ugasila se sva četiri motora u vulkanskom oblaku – 1982.

Boeing 747 uletio je u oblak izbačen iz aktivnog vulkana Mount Galunggung, smještenog otprilike 180 kilometara jugoistočno od Jakarte. U trenutku gašenja svih motora zrakoplov je bio na visini od oko 11.000 metara.

Dana 24. lipnja 1982. godine putnički zrakoplov tipa Boeing 747 Jumbo Jet, uletio je u vulkanski oblak na području Indonezije, što je dovelo do gašenja svih četiriju njegovih motora. Taj zrakoplov, u vlasništvu kompanije British Airways, letio je iz Londona prema Novom Zelandu, s predviđenim stajanjima u Bombayu, Madrasu, Kuala Lumpuru, Perthu i Melbourneu.

Na odsječku puta od Kuala Lumpura prema Perthu, kod otoka Jave, zrakoplov je uletio u oblak izbačen iz vulkana Mount Galunggung. Taj se aktivni vulkan nalazi otprilike 180 kilometara jugoistočno od Jakarte. Vulkanski oblak nije bio vidljiv na radarima, a isprva ga nije primijetila ni posada zrakoplova. Međutim, u unutrašnjosti zrakoplova primijetili su dim koji je imao miris po sumporu, a na motorima se vidio svijetleći efekt. Oko 20:42 po lokalnom vremenu ugasio se jedan motor, zatim drugi, a ubrzo i preostala dva.

U trenutku gašenja svih motora zrakoplov je bio na visini od oko 11.000 metara. Čak i bez motora, Boeing 747 može s te visine poput jedrilice letjeti na daljinu od oko 169 kilometara prije pada. Posada je izračunala da im preostaju otprilike 23 minute do udara u tlo.


Prvi pokušaj ponovnog pokretanja motora nije uspio. Nakon nekog vremena uspjeli su upaliti motor broj četiri. Iskoristili su njegov potisak za smanjenje brzine padanja. Zatim su uspjeli pokrenuti i sljedeći motor, što im je dalo mogućnost uspinjanja na veću visinu. Na kraju su pokrenuta i oba preostala motora.

Kad su se digli ponovno na veću visinu, ušli su natrag u vulkanski oblak pa se jedan motor opet ugasio. Stoga su smanjili visinu i držali se na 3.700 metara. Uspjeli su sletjeti na aerodrom u Jakarti. Posada je za svoj uspjeh odlikovana priznanjima i medaljama.

Komentari