Na današnji dan

BMW postao dioničkim društvom (1918.)

Dana 13. kolovoza 1918. registrirana je kompanija BMW kao dioničko društvo. Kratica BMW označava pojam Bayerische Motoren Werke (hrv. Bavarska tvornica motora), a kompanija pod tim nazivom nastala je još 1916. godine, ali isprva ne kao dioničko društvo, nego kao BMW GmbH (Gesellschaft mit beschränkter HaftungDruštvo s ograničenom odgovornošću). Tek je spomenutog dana kompanija ustrojena kao BMW AG (AktiengesellschaftDioničko društvo).

Zanimljivo je pogledati koji su bili glavni dioničari BMW-a pri njegovom organiziranju u dioničko društvo. Sve dionice zajedno vrijedile su oko 12 milijuna Reichsmaraka. Po jednu šestinu dionica posjedovale su Bavarska banka i Sjevernonjemačka banka. Jednu trećinu dionica posjedovao je Fritz Neumeyer, poduzetnik iz bavarskog grada Nürnberga. Posljednju trećinu dionica posjedovao je Camillo Castiglioni, bečki financijer.

Camillo Castiglioni bio je jedan od najbogatijih ljudi u Srednjoj Europi u doba Prvog svjetskog rata. Rođen je u Trstu kao sin rabina, a imao je udjele u proizvodnji zrakoplova i automobila, u novčarskim poslovima, kao i u mnogim drugim gospodarskim aktivnostima na širokom prostoru Srednje Europe.

Komentari