Na današnji dan

Blanka Kastiljska – tiha moć iza francuskog prijestolja – 1188.

Blanka Kastiljska rođena je 4. ožujka 1188. kao kći Alfonsa VIII. Kastiljskog i Eleanore Plantagenet, kćeri moćnog engleskog kralja Henrika II. Plantageneta i Eleanore Akvitanske, jedne od najvećih srednjovjekovnih vladarica. Eleonora Plantagenet bila je vrlo inteligentna i utjecajna u politici i administraciji Kastilje. Njen suprug prepoznao je i poštovao njene sposobnosti, tako da ju je odredio regenticom u slučaju da umre dok mu je nasljednik maloljetan. Eleanora, međutim, nije uspjela postati regenticom jer je umrla nepunih mjesec dana nakon supruga.

Međutim, Eleanorina kći Blanka naslijedila je majčine vrline te u čak dva navrata uspješno vladala Francuskom: 1226. – 1234. i 1248. – 1252. godine. Blanka je, naime, 1200. udata za francuskog prijestoljonasljednika Luja, budućeg kralja Luja VIII., u jednom od rijetkih trenutaka pomirenja između srednjovjekovne Engleske i Francuske. Rodila mu je čak trinaestero djece. Kada se 1225. Luj teško razbolio, odredio je Blanku kao regenticu za maloljetnog sina, također nazvanog Luj. Luj VIII. je iduće godine umro, a Blanka je vrlo brzo organizirala krunjenje 12-godišnjeg Luja kao Luja IX., ali je zadržala stvarnu vlast u državi. Nije bila prva kraljica koja je tako učinila. Francuska je imala višestoljetnu tradiciju moćnih kraljica-regentkinja koja je sezala najmanje do Adelaide Akvitanske (2. polovica 10. stoljeća).

Blanka se pokazala vrlo uspješnom regenticom. Vještom diplomacijom i unutarnjom politikom, uspjela je savladati veliku pobunu plemića u Francuskoj – nije se ustručavala nevjerne plemiće zamijeniti pouzdanim i sposobnim pučanima. Bavila se zakonodavstvom, pregovarala sa stranim zemljama, vodila ratove i ugovarala brakove. Bila je poznata po gradnji brojnih katedrala i pomaganju sirotinji u Parizu. Luj IX. je vrlo visoko cijenio majčine sposobnosti te ju je zadržao kao savjetnicu i nakon punoljetnosti. Od 1248. sudjelovao je u križarskom ratu te ju ponovo imenovao regenticom i povjerio joj upravljanje zemljom. Godine 1250. Luj je zarobljen, a Blanka je podigla sredstva da ga otkupi. Umrla je 1252., prije nego se vratio iz Svete Zemlje.

Piše: Boris Blažina


Komentari