Na današnji dan

Blaise Pascal – čuveni matematičar – 1623.

Osim u matematici, Pascal je velik napredak ostvario na području fizike, a u drugom dijelu života osobito se posvetio filozofiji i teologiji.

Dana 19. lipnja 1623. rođen je Blaise Pascal, znameniti francuski mislilac.Rodio se u gradu Clermont-Ferrandu, smještenom u pokrajini Auvergne u središnjoj Francuskoj. Otac Étienne bio mu je lokalni sudac i sakupljač poreza sa zanimanjem za znanost i matematiku.  Blaise Pascal pokazao se kao svojevrsno čudo od djeteta, jer je već u mladenačkoj dobi u matematičkom smislu dolazio do zaključaka koji su nadilazili sposobnost zaključivanja većine odraslih osoba.

Svoj prvi rad na području matematike, na temu čunjosječnica (zajednički naziv za elipse, parabole i hiperbole), objavio je već sa 17 godina. Bavio se geometrijom, teorijom brojeva, infinitezimalnim računom itd. Kako bi pomogao ocu pri izračunu visine poreza, 1645. izradio je prvo digitalno računalo (stroj pomoću kojeg se moglo zbrajati i oduzimati velike brojeve), slične konstrukcije mehaničkim računalima iz 1640. godine. Poučavajući igre na sreću, razvio je teoriju vjerojatnosti, a u geometriji je izveo prvo parcijalno integriranje.

Osim u matematici, Pascal je velik napredak ostvario na području fizike, a u drugom dijelu života osobito se posvetio filozofiji i teologiji. Otkrio je da je tlak na višim nadmorskim visinama niži i zaključio da se iznad atmosfere nalazi vakuum. U teološkom smislu priklonio se jansenizmu, katoličkom vjerskom pokretu koji je na temelju Augustinova naučavanja o istočnome grijehu umanjivao utjecaj čovjekove slobodne volje, ističući djelovanje Božje milosti te tražeći strogost u pobožnosti. Pascal je oštro kritizirao isusovce zbog popustljivosti i raspuštenog morala, ali je odustao od daljnjeg polemiziranja nakon što mu je papa zaprijetio ekskomunikacijom.

Preminuo je u dobi od samo 39 godina, no nije poznato od koje točno bolesti (možda se radilo o kombinaciji više zdravstvenih problema), a pokopan je na području crkve Saint-Étienne-du-Mont, nedaleko od znamenite pariške Sorbonne. Sveučilište u Clermont-Ferrandu danas nosi naziv Université Blaise-Pascal u čast velikom znanstveniku. Usto, računalni jezik Pascal nazvan je u čast Pascalu i njegovom računalnom stroju.


Piše: Boris Blažina

Komentari